Op deze pagina vindt u verschillende soorten led dimmers. Door lampen feller of juist minder fel te laten branden kunt u de sfeer in een kamer helemaal bepalen. Tijdens een gezellig etentje zorgt u ervoor dat de lampen een zachter licht verspreiden, terwijl ze tijdens het doen van uw administratie juist wel weer op volle sterkte branden. Zo kunt u altijd alle taken uitvoeren in het daarvoor perfecte licht. Lees verder voor alle belangrijke informatie hierover.
Twee type led dimmers: fase-aansnijdend en fase-afsnijdend
U kunt uw led lampen niet zomaar op iedere type dimmer aansluiten. Er zijn bijvoorbeeld twee verschillende dimtechnieken, waar u zeker rekening mee moet houden tijdens het uitzoeken van een led dimmer. De twee dimtechnieken worden fase-aansnijdend en fase-afsnijdend genoemd.
- Fase-aansnijding: Deze dimmers zijn bekend bij het grote publiek. Dit type dimmer werd vroeger namelijk vaak gebruikt en is nog steeds zeer populair voor halogeen- en gloeilampen. Voor led lampen zijn deze dimmers echter minder geschikt. Dit komt omdat deze dimmers werken door middel van pulssignalen, wat betekent dat de stroom meerdere keren per seconde doorgelaten wordt. Dit verkort de levensduur van de led-lampen aanzienlijk.
- Fase-afsnijding: Deze dimmers zijn een betere keuze voor led lampen. Dit soort dimmers geven namelijk meer geleidelijke stroom door. Ook gaat er nauwelijks energie verloren wanneer de led verlichting gedimd wordt met een van deze dimmers.
Spanning en vermogen
Heel belangrijk bij het aanschaffen van een led dimmer is het vermogen van de led lamp die u hierop wilt aansluiten. Het aansluiten van een led lamp met een te laag of te hoog vermogen kan ervoor zorgen dat de dimmer namelijk niet goed zijn werk kan doen. Zorg er daarom altijd voor dat het maximale gecombineerde vermogen van de lampen die u wilt gaan dimmen gelijk of lager is aan het maximale vermogen dat de dimmer aankan. U kunt voor de zekerheid ook altijd een marge van 80 of 90% van het aangegeven maximale vermogen aanhouden.
Ook de spanning is belangrijk. Lampen van 230 V zijn direct dimbaar en lampen van 12 V niet. Dit betekent niet dat 12 V lampen helemaal niet gedimd kunnen worden, maar wel dat u hiervoor een
dimbare driver nodig heeft om op uw stroomnetwerk te plaatsen. Deze zet u tussen uw dimmer en lamp in, waarna de driver de 230 V van het stopcontact omzet in de 12 V van de lamp.
Checklist voor het aanschaffen van een led dimmer
Check of de lampen dimbaar zijn.
Bepaal of er sprake is van een halogeenlamp/gloeilamp of een led lamp en kies voor fase-aansnijdende dimmers in het eerste geval en fase afsnijdende dimmers in het tweede geval.
Bekijk wat het maximale aantal wattage is van de dimmer en de lamp en of deze bij elkaar passen.
Check of u een 230 V lamp heeft of een 12 V lamp. In het laatste geval is een dimbare driver nodig.
Bepaal wat voor soort dimmer u wilt.
Schaf een afdekraam aan (tenzij u uw eigen afdekraam wilt hergebruiken).
Lees voor meer informatie over dimmers
onze blog of lees voor uitgebreide uitleg en instructies bij het kiezen en installeren van een dimmer onze
dimmer keuzehulp.
Zoekt u iets anders? Mogelijk ook interessant:
Veelgestelde vragen
Wat is een goede dimmer voor een led lamp?
Voor het dimmen van led verlichting heeft u meestal een fase-afsnijdende dimmer nodig. Ook kunt u een dimmer gebruiken die zowel van de fase-afsnijdende als de -aansnijdende dimtechnieken gebruikmaakt. Daarnaast moet u kijken naar het vermogen dat de dimmer moet kunnen regulieren, zodat u alle lampen die u wilt dimmen ook daadwerkelijk op deze dimmer kunt aansluiten.
Waar moet je op letten bij een led dimmer?
Er zijn drie factoren waar u op moet letten bij het kiezen van een led dimmer: de dimtechniek, het maximale vermogen en de afmetingen. Daarnaast zijn er een hoop extra opties en functies mogelijk die voor uw verlichting en dimmer combinatie van toepassing kunnen zijn. Denk aan potmeters om het minimum en/of maximum dimniveau af te stellen, en aan bijvoorbeeld een hotelschakeling. Meer weten? Bekijk onze
dimmer keuzehulp.
Is er verschil in led dimmers?
Ja er is verschil in led dimmers. Led dimmers kunnen onder andere verschillen in dimtechniek (fase-afsnijdende of zowel fase-afsnijdende als -aansnijdende dimmers), in uitvoering (muurdimmers, snoerdimmers, vloerdimmers, etc.), in aansluitbaar vermogen (hoeveel watt de dimmer aankan) en in extra functies zoals MIN/MAX-potmeters, dimstabilisatie en geruisloosheid. Ook zijn er enkele dimmers en duo dimmers.
Kan een led lamp op een gewone dimmer?
Het is onverstandig een led lamp aan te sluiten op een gewone dimmer. Dit gaat ten koste van de levensduur van uw led lamp. Het is beter om dimmers te gebruiken die een fase-afsnijdende dimtechniek gebruiken, ook wel bekend als trailing edge dimmers. Deze worden aangegeven met de letters R, C op de dimmer. Ook zijn er dimmers die zowel fase-afsnijdend als fase-aansnijdend zijn. Deze RLC dimmers kunt u ook gebruiken voor (dimbare) led lampen.
Welke soorten dimmers zijn er?
Er is een groot aantal verschillende dimmers beschikbaar. Er zijn muurdimmers die u in de muur of wand dient in te bouwen. Deze zijn er meestal in enkele en in duo formaat. Er zijn snoer- en vloerdimmers. Er zijn dimmers die van één of beide dimtechnieken gebruikmaken. Er zijn dimmers die met potmeters zijn uitgerust om het dimbereik precies af te stellen, en nog veel meer. Bekijk ons assortiment om alle opties te zien.
Wat is een RLC dimmer?
Wanneer er op een dimmer de letters R, L, C staan aangegeven gaat het om een dimmer die zowel over een fase-afsnijdende als een fase-aansnijdende dimmethode beschikt. Dit type dimmer is dan ook geschikt voor vrijwel alle soorten (dimbare) verlichting (kijk wel goed naar het maximale vermogen). Bij 123led.nl vindt u een groot assortiment RLC dimmers.
Heeft u vragen over onze (led)dimmers of komt u er niet helemaal uit? Neem dan contact met ons op, wij helpen u graag.